Торт "Святковий настрій" бісквітний

Домашній святковий торт на день народження або для іншого свята! Основою послужить класичний бісквіт Женуаз, такий ніжний і пористий! Крем буде заварний масляний, з додаванням білого шоколаду. Ну і завершить смакову композицію джем з червоної смородини, яким ми покриємо коржі. Прошу на чашечку чаю! Готуйте бісквітний торт, це смачно.

Інгредієнти

бісквіт Женуаз

  • Борошно пшеничне / Борошно - 80 г
  • Яйце куряче (невеликі) - 3 шт
  • Цукор - 75 г
  • Масло вершкове (можна трохи менше) - 40 г
  • Сіль (щіпка)
  • Ванілін (на кінчику ножа)

крем

  • Молоко - 250 мл
  • Цукор - 3 ст. л.
  • Ванілін (на кінчику ножа)
  • Яйце куряче - 1 шт
  • Борошно пшеничне / Борошно (з гіркою!) - 1 ст. л.
  • Масло вершкове - 70 г
  • Шоколад білий - 30 г

просочення

  • Вода - 80 мл
  • Коньяк - 1 ст. л.
  • Цукор - 2 ч. л.
  • Кислота лимонна (щіпка)
  • Джем (з червоної смородини) - 1 ч. л.

прошарок

  • Джем (з червоної смородини, по 2 ст.л. на корж) - 8 ст. л.

Кількість порцій: 6

Продукти для бісквіту. Я буду готувати невеликий тортик і пекти бісквіт у формі діаметром 14 см. Для форми 20см. перерахунок продуктів дам в кінці. Масло розтопити, остудити до теплого стану. Цукор я завжди подрібнюю в кавомолці, мені так більше подобається працювати, але це не обов'язково. На першому етапі яйця будемо збивати на водяній бані. Для цього в каструльку налити трохи води і довести до кипіння. У мисці віночком з'єднати яйця з цукром і ваніліном. Поставити на каструльку з водою так, щоб дно миски з яйцями не торкалося води. Збивати яйця на водяній бані на середніх оборотах міксера. Маса повинна запузирітся, трохи збільшитися в обсязі. Збивати до теплого, але не гарячого (!) стану. Періодично пробувати температуру пальцем.
Потім зняти миску з "лазні" і вже на високих оборотах продовжувати збивати 4-6 хв. Маса буде ставати повітряної, побіліє, збільшиться в об'ємі. З віночка повинна стікати стрічка. Уважно стежити, щоб не перебити! На масу зверху просіяти борошно з сіллю. Лопаткою вмішати муку акуратними круговими рухами, строго в одному напрямку. У підготовлене масло додати ложку тіста і добре перемішати. Масляну суміш вилити з краю миски і такими ж акуратними рухами, в одному напрямку, вмішати. Тісто має вийти повітряним, легким, однорідним.
Заздалегідь підготувати форму, у мене 14 см. в діаметрі. Дно вистелити промасленим пергаментом, боки змастити маслом і присипати борошном, зайве струсити. Вилити тісто і випікати в гарячій духовці при 175 * -180 * 20-25 хв. Перші 20 хв. духовку не відкривати! Для форми діаметром 20см. час випікання збільшиться до 30 хв.
На перевірку шпажка буде трохи масляної, без сирого тіста. Бісквіт добре піднімається, але високої "шапки" не буде.
Остудити на решітці. Ось такий високий, рум'яний бісквіт вийшов! Висота близько 5 см.
Прі необхідності верхівку підрівняти і розрізати бісквіт на три коржа. Такий бісквіт можна спекти заздалегідь, коржі загорнути в плівку і прибрати в холодильник на ніч. А ще загорнуті коржі чудово зберігаються в морозилці до трьох місяців.
Продукти для крему. Масло має бути м'яким, кімнатної температури. Для любителів більш олійних кремів, масло можна збільшити до 100-120г.
У мисочці змішати (не збивайте) яйце, борошно, ложку цукру, дрібку солі і трохи молока. Молоко, що залишилося з'єднати з цукром до повного розчинення цукру і довести до кипіння на середньому вогні. Тонкою цівкою влити яєчно-борошняну суміш, безперервно помішуючи віночком. Варити на малому вогні до загустіння, інтенсивно працюючи віночком! Готовий заварний крем зняти з вогню, додати ложку масла (від загальної кількості) і ванілін, добре перемішати. Накрити плівкою "в контакт" і остудити до кімнатної температури.
Білий шоколад поламати на шматочки і розтопити на водяній бані. Миска не повинна торкатися води. Остудити до теплого. М'яке вершкове масло злегка збити до побіління. Всі складові крему повинні бути однакової температури, ніяких різких перепадів! Не припиняючи збивати додавати потроху шоколад і по ложці заварного крему, кожен раз добре поєднуючи. Повинен вийти повітряний, ніжний і однорідний крем.
Збираємо торт. Для просочення все змішати і просочити коржі. Середній корж можна просочити з двох сторін.
Нижній корж змастити джемом.
Крем розділити на три частини. Першу частину нанести на нижній корж з джемом. Продовжити збирати торт, змащуючи коржі джемом і покрити другою частиною крему. Середній корж змастити джемом з двох сторін. Низ верхнього коржа теж змастити джемом і змащеною стороною накрити торт. Частиною крему обмазати верх і боки торта.
Прикрасити торт за смаком, бажанням і вмінням. З мене украшатель ніякий. Тому все просто - смужки зверху і квіточки з розтопленого білого шоколаду. Дати торту настоятися кілька годин у холодильнику.
Ну ось і готовий святковий торт на день народження для мами! Заварюємо чаю або каву і можна пригощатися!

Додати новий коментар

Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі